Potpisan kredit: U energetiku i obrazovanje 13 miliona

Bez autora
Nov 20 2011

Kredit vrijedan 13 miliona eura, za koji su juče u Podgorici ugovor potpisali predstavnici crnogorske Vlade i njemačke KFV banke, biće uložen u energetiku i obrazovanje. Od ovog kredita 1,5 miliona eura je donacija. Ministar finansija Milorad Katnić potpisao je ugovor o kreditu sa regionalnom direktorkom KFW banke za Jugoistočnu Evropu Tinom Babo, a ministar ekonomije Vladimir Kavarić sporazum kojim se definišu aktivnosti i odgovornosti u vezi sa realizacijom projekta koji se odnosi na energetski efikasnu rekonstrukciju javnih objekata u obrazovanju. Novac će biti uložen u obezbjeđivanje boljih uslova za đake i studente i veću uštedu države kroz energetsku efikasnost. Kamatna stopa na ovaj kredit je ispod pet odsto, a grejs period dvije i po godine. Crna Gora već ima dobru saradnju sa KFW bankom u oblastima vodosnabdijevanja i energetike.

Potpisan kredit: u energetiku i obrazovanje 13 milionaKredit vrijedan 13 miliona eura, za koji su juče u Podgorici ugovor potpisali predstavnici crnogorske Vlade i njemačke KFV banke, biće uložen u energetiku i obrazovanje. Od ovog kredita 1,5 miliona eura je donacija.

Ministar finansija Milorad Katnić potpisao je ugovor o kreditu sa regionalnom direktorkom KFW banke za Jugoistočnu Evropu Tinom Babo, a ministar ekonomije Vladimir Kavarić sporazum kojim se definišu aktivnosti i odgovornosti u vezi sa realizacijom projekta koji se odnosi na energetski efikasnu rekonstrukciju javnih objekata u obrazovanju.

Ministar Katnić je nakon potpisivanja sporazuma objasnio da će novac biti uložen u obezbjeđivanje boljih uslova za đake i studente i veću uštedu države kroz energetsku efikasnost. On je objasnio da je kamatna stopa na ovaj kredit ispod pet odsto, a grejs period dvije i po godine.

Crna Gora, kako je objasnio, već ima dobru saradnju sa KFW bankom u oblastima vodosnabdijevanja i energetike.

Direktorka Babo kaže da se ovim projektom žele poboljšati uslovi učenja i studiranja, kao i povećati energetska efikasnost.

- Energetski sektor je jedna od centralnih oblasti u našoj saradnji, a sada imamo i projekat koji je usmjeren određenoj ciljnoj grupi stanovništva – objasnila je Babo.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer saopštio je da je njegova zemlja do sada dala 230 miliona kredita za projekte u vodosnabdijevanju i energetici.

Fišer je podsjetio da se kreditima KFW banke trenutno finansiraju dva postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi.

On je ocijenio da je saradnja dvije države na visokom nivou i dodao da očekuje da će Njemačka dati „zeleno svijetlo“ 9. decembra kada se bude odlučivalo o početku pregovora o pristupanju Crne Gore EU.

Ministar Kavarić je pojasnio da se primjena programa rekonstrukcije javnih objekata u obrazovanju očekuje u naredne dvije i po godine.

- Rekonstruisaće se oko 30 osnovnih i srednjih škola sa aspekta energetske efikasnosti, a prednost će imati objekti iz sjevernog dijela Crne Gore – najavio je ministar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik